Lijstenmakerij
't Huysche'
Sinds 1975
Res
 
Voorbeelden van collages, foto's en artefacts
Het gebeurt ook wel, dat klanten iets speciaals willen laten inlijsten
Een voorbeeld van een Chinese kalender, die door Rodi werd ingelijst
Doopjurk van generaties lang nu zuinig bewaard achter glas in een fraaie passende omlijsting Op deze manier blijft dit nog generaties lang bewaard.

Met Chinese zijde geborduurde tijger. De standaard voor dit schilderijtje is op maat gemaakt en aangepast aan de sfeer.

Jasje van Hans. Heeft u zelf nog zo'n leuke herinnering van vroeger?

 

 
Ode aan Karel Willink
Het gebeurt ook wel, dat klanten iets speciaals willen laten inlijsten


Het is altijd mooi een vakman aan het werk te zien. Op deze pagina laat Rodi Vroom van 't Huijsche zien hoe hij van foto's en artefacts een fraaie collage maakt.
Dit was wel een zeer bijzondere opdracht. Een klant van Vroom, een grote fan van de beroemde Nederlandse schilder Carel Willink, kreeg in 2008 een aantal artefacts, foto's en brieven van deze in 1983 overleden magisch realistische schilder en wilde daar iets moois van laten maken.
Zo was daar een paletmesje, maar ook de houten zitting van de schilderskruk waar Willink altijd op zat te werken. Willink was aan die kruk zeer gehecht. Hij had het zitje namelijk zelf gemaakt.
Toen die kruk behoorlijk krakkemikkig was geworden, gaf hij een Purmerender opdracht deze te laten restaureren. Er kwam een nieuwe zitting op, maar van de oude, waarop hij zoveel scheppende uren had doorgebracht kon hij echter geen afstand doen. Na Willinks overlijden schonk zijn weduwe Yvonne dit zitje aan de restaurateur, maar ook het paletmesje en het blauwe shawltje, dat Willink vaak droeg.

Fase 1: hier liggen alle voorwerpen, die in de lijst verwerkt moeten worden.
Fase 2: Gekozen werd voor een blauwe ondergrond, omdat Willink deze kleur veel in zijn schilderijen gebruikte en het was ook de kleur van het shwaltje.
Fase 3: De foto's in hun witte passepartouts zijn hier al gerangschikt. De middelste foto van de onderste rij is gemaakt tijdens de restauratie van de kruk en toont de restaurateur zelf.
Fase 4: Nu nog de zitting, het paletmesje en het shawltje. Ze werden met nylon garen onzichtbaar bevestigd. De spijkers van de restauratie bleven eveneens bewaard en kregen een plekje in de lijst.
Detail 1: De brief waarin Sylvia de blauwe shawl en het paletmesje schenkt.
Detail 2: De brief waarin ook het zitje aan de fan van Willink officieel werd overgedragen.
Detail 3: Het blauwe shawltje en foto's
Detail 4:
Detail 5: Terwijl hij in 1978 dit schilderij van Sylvia maakte, zat Willink op de betreffende houten schilderskruk
Detail 6: Vroom gebruikte als lijst voor de collage een zwarte met gouden rand, zoals Willink ook voor zijn schilderijen koos. Het geheel is met recht een ode aan Carel Willink geworden.


 

 

 

 

 

Het schilderij van Sylvia, die in dit verhaal op het doek zowel als schenkster een rol speelt. De kleur blauw is hier nadrukkelijk aanwezig en toont ook goed de keuze van de ondergrond van de lijst, die door Rodi Vroom werd gemaakt.